Gołąbki po turecku- Idealnie połącznie wszystkich składników. Moja rodzina jest nimi zachwycona.
Bardzo lubię jeść gołąbki i nawet czas jaki trzeba poświecić na ich ugotowanie mnie nie zniechęca. Warto czekać na pyszne i ciepłe danie. Razem z rodziną po ugotowaniu się posiłku można rozpływać się nad pysznym smakiem.
Na przemian robię tradycyjne gołąbki oraz tureckie, gdyż moja rodzina zajada się jednymi oraz drugimi. Są bardzo pyszne, pięknie pachną oraz są naprawdę sycące. Polecam osobą, które lubią dania mięsne lub osoba lubiącym eksperymentować oraz pozytywnie zaskakiwać swoich gości. Zapraszam na przepis!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
1,3 sztuki białej kapusty
-
200 gram ryżu
-
400 gram mięsa mielonego wołowego
-
100 gram kaszy bulgur
-
70 gram cebuli
-
20 gram masła
-
4 ząbki czosnku
-
4 łyżki koncentratu pomidorowego
-
Łyżeczka cukru
-
450 ml wody
-
30 gram natki pietruszki
-
Pół łyżeczki płaskiej ostrej papryki
-
1,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
-
2 łyżeczki soli
-
2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Do garnka z wodą włóż główkę kapusty i zaparzaj ją, następnie po kolei zdejmuj zaparzone liście tak jak robisz przy tradycyjnych gołąbkach.
2. Przygotuj sos: Wodę wlej do garnka oraz dodaj 2 łyżki koncentrat pomidorowy, przypraw pieprzem, solą oraz cukrem. Wszystko wymieszaj, następnie doprowadź do wrzenia oraz gotuj przez kilka minut.
3. Do miski włóż mielone mięso dodaj do niego drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek przez praskę, ostrą paprykę, resztę koncentratu pomidorowego, ugotowany ryż oraz kaszę bulgur. Przypraw solą oraz pieprzem , dodaj natkę pietruszki posiekaną oraz stopione masło, dokładnie wszystko wymieszaj.
4. Z otrzymanego mięsa zacznij formować małe klopsiki, które obtocz liściem kapusty.
5.Na patelnię wlej olej i podsmaż gołąbki na złoty kolor z każdej strony, potem wlej do nich sos i na małym ogniu duś przez 60 minut. To wszystko!
Na gorąco podawaj gołąbki po turecku z dodatkiem posikanych świeżych ziół oraz świeżego pieczywa. Życzę smacznego!
Comments are closed.