Gołąbki po turecku – Genialne połączenie składników, które tworzy danie doskonałe. Moi bliscy je wprost uwielbiają

Uwielbiam gołąbki i nigdy nie zniechęca mnie czas jaki muszę poświęcić na ich przygotowanie. W końcu czego się nie zrobi, aby zjeść wyjątkowo smaczny, gorący posiłek…Z pewnością bardzo dużo, a w szczególności wtedy, kiedy mamy obok siebie kochającą rodzinę.

 

Gołąbki po turecku, robię tak samo często co tradycyjne gołąbki, ponieważ moja rodzina lubi obie wersje w takim samym stopniu. Są bardzo aromatyczne, sycące i wyjątkowo smaczne. Przepis polecam wszystkim miłośnikom dań mięsnych, lubiącym eksperymentować w kuchni i zaskakiwać gości nowymi, genialnymi połączeniami smaków. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • Biała kapusta 1,3 szt.
  • Mielone mięso wołowe 400 g
  • Ryż 200 g
  • Kasza Bulgur 100 g
  • Koncentrat pomidorowy 4 łyżki
  • Cebula 70 g
  • Czosnek 4 ząbki
  • Masło 20 g
  • Natka pietruszki 30 g
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Woda 450 ml
  • Czarny mielony pieprz 1,5 łyżeczki
  • Płatki ostrej papryki 0,5 łyżeczki
  • Sól 2 łyżeczki
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki stołowe

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Główkę kapusty włóż do garnka z wodą, zaparzaj we wrzątku i oddzielaj kolejno liście, tak jak na tradycyjne gołąbki.

 

2. W tym czasie, przygotuj sos: Do garnka z wodą, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz i cukier. Dobrze wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut.

 

3. Do mielonego mięsa wołowego, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, pozostały koncentrat pomidorowy, płatki ostrej papryki oraz ugotowaną kaszę bulgur i ugotowany ryż. Dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, stopione masło i wszystko dobrze wymieszaj.

 

4. Z tak przygotowanego mięsa, uformuj małe klopsiki i zawiń je w liście kapusty.

 

5. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż gołąbki z każdej strony na złoty kolor, a następnie zalej je sosem i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut. Gotowe!

 

Gołąbki po turecku podawaj na gorąco, posypane posiekanymi świeżymi ziołami i w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!