Pieczona golonka – W środku miękka i soczysta, a na zewnątrz pyszna, chrupiąca skórka.

Golonkę marynowaną według tego sprawdzonego przepisu, dedykuję wszystkim miłośnikom tego rodzaju mięsa. Podczas pieczenia, aromatyczny zapach unoszący się w całym domu nie daje nawet cienia wątpliwości co do jej smaku. Zawsze robię ją tylko w ten sposób, ponieważ jest najlepsza. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • Golonka wieprzowa
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj golonkę i osusz ją ręcznikiem papierowym. Potem zrób w niej małe nacięcia i powkładaj do nich przekrojone na ćwiartki, ząbki czosnku. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

2. W osobnej misce, wymieszaj sos sojowy, miód, musztardę i zioła prowansalskie. Przygotowaną mieszanką, natrzyj obficie golonkę na całej powierzchni i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

3. Marynowaną golonkę, po upływie wskazanego czasu, umieść w rękawie do pieczenia i szczelnie go zamknij.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190°C, przez 2 godziny. Po tym czasie, rozetnij rękaw i piecz jeszcze przez 30 minut. Gotowe!

Tak upieczona golonka jest miękka i soczysta w środku i pysznie chrupiąca na zewnątrz. Idealnie komponuje się w towarzystwie ziemniaków lub ryżu i zestawem świeżych surówek. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!