W jaki sposób przygotować mięso idealnie soczyste. Dosłownie rozpływa się w ustach. Nikt nie zrobi lepszego

Soczyste mięso, którego przygotowanie jest banalnie proste.

Możesz je przechowywać do tygodnia w lodówce, dzięki czemu zaoszczędzisz po pracy wiele czasu.

Składniki:

  • 1 kg chudego mięsa, np. wieprzowiny
  • 400 g cebuli
  • 50 ml wody
  • 100 g masła klarowanego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego

Przygotowanie:

Mięso umyj i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój na duże kawałki i umieść w garnku. Cebulkę obierz i pokrój w pół pierścienie. Rozłóż ją równomiernie na mięsie.

Na cebulkę dodaj masło klarowane i całość zalej wodą. Garnek przykryj i umieść na średnim ogniu. Duś przez około godzinę, a następnie dopraw solą i pieprzem.

Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Dodaj go do mięsa i dokładnie wymieszaj zawartość garnka. Pozostaw przez 1,5-2 godziny na małym ogniu.

Tak przygotowane mięso umieść w słoiku i odstaw do lodówki. Mięso idealnie komponuje się z kaszą, ziemniakami jak i z różnego typu surówkami. 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!