W 20 min cała blacha – Świeże mięciutkie bułeczki jabłkowe własnej roboty… uwielbia je każdy

 Świeże mięciutkie bułeczki własnej roboty… uwielbia je każdy!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 jabłka,
  • 4 jajka,
  • 200 g masła,
  • 120 g cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szt. cukru waniliowego.

W pierwszej kolejności należy roztrzepać jajka. Masło należy roztopić i połączyć je z jajkami.

Cukier i cukier waniliowy należy razem wymieszać. Do całości dodajemy powoli mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.

Na samym końcu do ciasta należy dodać pokrojone w małą kostkę jabłka. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy po jednej porcji ciasta na blachę.

Należy zachować odstęp ok. 5 cm pomiędzy bułeczkami. Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni. Bułeczki należy piec przez ok. 15-20 minut. Jest to dobra propozycja na śniadanie, a nawet na przekąskę w ciągu dnia.

Zamiast jabłek można pomyśleć o tym, aby użyć inne owoce, jak chociażby gruszka, śliwka, morele lub cokolwiek innego, co nam przyjdzie na myśl.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!