Ciasto Jabłkowy taniec. Nie mogę oderwać się od tego ciasta. Idealne połączenie, smak nie do opisania
Pyszne i delikatne ciasto „Jabłkowy Taniec” składa się z niezwykle puszystego ciasta, jabłkowego wypełnienia oraz warstwy kremu podobnego do włoskiego deseru straciatella.
Wygląd tego ciasta z pewnością zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości, a wyjątkowy smak sprawi, że poproszą oni o niejedną dokładkę. Przygotuj je dziś z nami i zaskocz swoich bliskich.
Składniki:
- 130 gramów mąki pszennej,
- 70 gramów skrobi ziemniaczanej,
- 290 gramów masła,
- 150 gramów cukru,
- 1 całe jajo,
- 2 żółtka,
- 1,5 kg jabłek,
- 500 ml śmietanki 30%,
- 250 gramów serka mascarpone,
- 250 gramów jogurtu greckiego,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 100 gramów czekolady gorzkiej,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 3 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym,
- 80 ml wody.
Przygotowanie:
Cukier wymieszać ze 170 gramami masła. Ubić mikserem na puszystą masę. Przez przerywania ubijania dodawać kolejno 3 żółtka i jedno białko. Ubijać 2 minuty.
Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną przesiać i połączyć z masą. Wymieszać mikserem na małych obrotach.
Ciasto przełożyć równomiernie na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem o wymiarach 20×30 cm. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 175’C.
Jabłka umyć i usunąć pestki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondlu rozpuścić pozostałe masło, dodać jabłka i gotować na małym ogniu przez ok. 3 minuty.
Następnie do rondla z jabłkami wsypać 2 galaretki pomarańczowe. Można wybrać dowolny smak galaretki, według swoich upodobań. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż do momentu, gdy granulki się rozpuszczą. Ostudzić mieszaninę i wyłożyć na chłodne ciasto, równomiernie rozprowadzając.
Żelatynę zalać szklanką wody. Zagrzać w małym garnku, do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i jogurtem greckim.
Mieszając, stopniowo dodawać żelatynę i po łyżce schłodzonej, ubitej śmietany. Czekoladę zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z powstałą masą kremową.
Całość wylać na zastygniętą warstwę z jabłek i galaretki. Ciasto włożyć do lodówki. Na koniec przygotować ostatnią galaretkę. Opakowanie rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wylać ją na schłodzone ciasto.
Comments are closed.