Jak ugotować najsmaczniejszy kalafior z chrupiącą skórką – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach

Kalafior to warzywo, do którego wielu z nas ma sentyment.

Któż nie lubi typowo wiosennego dania, jakim jest kalafior z przysmażoną na maśle tartą bułką podany z sadzonym jajkiem i młodymi ziemniakami? Jednak kalafior świetnie smakuje także w mniej tradycyjnych odsłonach. Jedną z nich jest kalafior w serowej panierce.

Aby go przygotować potrzebujesz:

  • kalafiora – 1 szt
  • twardego żółtego sera – 50g
  • jaj – 3 szt.
  • przypraw
  • mąki – 6 łyżek
  • bułki tartej – 1 łyżka
  • soli
  • oleju do smażenia
  • przypraw – takich jakie lubisz.

Podziel kalafiora na cząstki, ugotuj w osolonej wodzie tak, by nie był bardzo miękki. Kiedy uznasz, że jest gotowy, osącz na sitku.

Przygotuj składniki do panierowania.

W jednej misce rozbełtaj dokładnie jajka, przyprawy, sól i mąkę, w drugiej tartą bułkę z serem. W gładkiej jajeczno – mącznej masie zanurzaj różyczki kalafiora, a potem obtaczaj w bułce tartej z serem.

Kładź na gorącym oleju i smaż, aż uzyskania pożądanego koloru. Usmażone kawałki odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Tak przyrządzony kalafior sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale także jako przekąska, którą możesz zabrać ze sobą.

Będzie świetnym dodatkiem do piwa podczas oglądania meczu, bez ostrych przypraw na pewno zaś przypadnie do gustu dzieciom.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!