Jak przyrządzić najsmaczniejszy kalafior: kocham tę chrupiącą serową panierkę

Istnieje pewną grupą składników żywieniowych, która staje się zapomniana, niemodna lub nie spełnia naszych smakowych preferencji. W tę sferę produktów mocno wpisuje się kalafior.

Jest jednak pewien sposób na przyrządzenie kalafiora tak, by zadowolić nawet najbardziej wymagających. Ponadto pamiętajmy, iż warto go spożywać, z uwagi na bogactwo witamin i minerałów, które kryją się w tym warzywie.

 

Kalafior w panierce – składniki

By przygotować kalafiora w chrupiącej panierce, potrzebujemy:

  • kalafiora – 1 sztuka
  • jajek – 3 sztuki
  • mąki – 6 łyżek
  • oleju do smażenia
  • bułki tartej – 1 łyżka
  • utartego twardego sera – 50g
  • przyprawy curry – 1/2 łyżeczki
  • ulubionych przypraw – opcjonalnie i według uznania
  • soli

Kalafior w panierce – jak przygotować?

Potrawę przyrządzamy zaczynając od wyporcjowania kalafiora na małe różyczki. Tak przygotowane warzywo przekładamy do garnka, a następnie wlewamy wodę i solimy. Wstawiamy do gotowania.

Gdy woda w garnku zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i nie przerywając wrzenia gotujemy przez około 5 minut. Po upływie tego czasu, wyciągamy kalafiora z wody i umieszczamy go w durszlaku do odcieknięcia.

Do wysokiego naczynia należy wbić jajka, a następnie ubić je razem z curry oraz innymi przyprawami opcjonalnymi.

 

Po wykonaniu tej czynności, dodajemy odrobinę soli oraz mąkę i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do osobnego naczynia wsypujemy bułkę tartą oraz uprzednio starty ser i mieszamy.

Przystępujemy do panierowania i smażenia kalafiora.

W tym celu każdą część z osobna maczamy na początku w masie jajecznej, potem w bułce, a następnie układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Różyczki kalafiora smażymy do zrumienienia na jednej stronie, potem odwracamy na drugą i również tak samo smażymy.

Tak usmażonego kalafiora w chrupiącej panierce można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Potrawę spożywamy jako osobne danie, dodatek do drugich dań, przystawkę lub zakąskę imprezową.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!