Istnieje pewną grupą składników żywieniowych, która staje się zapomniana, niemodna lub nie spełnia naszych smakowych preferencji. W tę sferę produktów mocno wpisuje się kalafior.
Jest jednak pewien sposób na przyrządzenie kalafiora tak, by zadowolić nawet najbardziej wymagających. Ponadto pamiętajmy, iż warto go spożywać, z uwagi na bogactwo witamin i minerałów, które kryją się w tym warzywie.
Kalafior w panierce – składniki
By przygotować kalafiora w chrupiącej panierce, potrzebujemy:
- kalafiora – 1 sztuka
- jajek – 3 sztuki
- mąki – 6 łyżek
- oleju do smażenia
- bułki tartej – 1 łyżka
- utartego twardego sera – 50g
- przyprawy curry – 1/2 łyżeczki
- ulubionych przypraw – opcjonalnie i według uznania
- soli
Kalafior w panierce – jak przygotować?
Potrawę przyrządzamy zaczynając od wyporcjowania kalafiora na małe różyczki. Tak przygotowane warzywo przekładamy do garnka, a następnie wlewamy wodę i solimy. Wstawiamy do gotowania.
Gdy woda w garnku zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i nie przerywając wrzenia gotujemy przez około 5 minut. Po upływie tego czasu, wyciągamy kalafiora z wody i umieszczamy go w durszlaku do odcieknięcia.
Do wysokiego naczynia należy wbić jajka, a następnie ubić je razem z curry oraz innymi przyprawami opcjonalnymi.
Po wykonaniu tej czynności, dodajemy odrobinę soli oraz mąkę i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do osobnego naczynia wsypujemy bułkę tartą oraz uprzednio starty ser i mieszamy.
Przystępujemy do panierowania i smażenia kalafiora.
W tym celu każdą część z osobna maczamy na początku w masie jajecznej, potem w bułce, a następnie układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Różyczki kalafiora smażymy do zrumienienia na jednej stronie, potem odwracamy na drugą i również tak samo smażymy.
Comments are closed.