Ciasto kanapkowe na szybko – ulubiony przepis na domowe wypieki leniwych matek

Szybkie i proste ciasto kanapkowe dla leniwych matek. Domowy i niezwykły wypiek.

Każda mama pragnie, aby jej dzieci spożywały najzdrowsze i najsmaczniejsze posiłki. Zastanawiając się nad kwestią deserów, przedstawiam niezwykły przepis na ciasto kanapkowe.

Moje dzieci i goście uwielbiają ten deser. Sprawdź czy Ty je również polubisz!

Składniki:

  • masło (130 gram)
  • cukier (1 szklanka)
  • jajko (4 sztuki)
  • twaróg (500 gram)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • cukier waniliowy (2 opakowania)
  • kakao (2 łyżki)
  • rodzynki ( 0,5 szklanki)
  • skórka cytryny (do smaku, wedle uznania)
  • mąka pszenna (1,5 szklanki)

Przygotowanie:

Najpierw trzeba przesiać mąkę przez sitko i dodać do niej proszek do pieczenia. Następnie rozpuszczamy 100 g masła i dodajemy do niego 1 szklankę mąki oraz 1 opakowanie cukru waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

Teraz dodaj łyżkę kakao i mieszaj do czasu, aż masa, stanie się gładka. Wbij jedno jajko, dalej mieszając. Na koniec dodaj mąkę. Teraz zagniatamy ciasto do momentu, aż nie będzie lepiło się do rąk.

Z 1/3 ciasta należy uformować kulkę, zawinąć ją w folię i schować do zamrażarki. Teraz smarujemy blachę (20×20 cm) masłem. Następnie rozłóż równomiernie ciasto na całej powierzchni blachy. 

Potem należy rozpuścić pozostałe gramy masła. Następnie udzielamy białka od żółtek z 3 jajek. Białka wkładamy do lodówki.

Teraz rozcieramy twarożek widelcem. W przypadku, gdy jest on kruchy, trzeba zmielić go przez sito. W dalszej kolejności dodajemy cukier waniliowy, cukier oraz rodzynki.

 

Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie mieszamy żółtka za pomocą trzepaczki i dodajemy do twarogu.

Potem rozkładamy masę z twarogu na cieście czekoladowym i delikatnie wygładzamy jej masę łyżką. Następnie ciasto z zamrażarki ścieramy tarką na masę twarogu na całej powierzchni ciasta. Gotowe surowe ciasto pieczemy w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach.

 

Zamiast rodzynek lub z nimi można dodać do ciasta kandyzowane owoce, orzechy oraz surowe owoce. Wszystko wedle własnych preferencji smakowych!

Ciasto kanapkowe to znakomity deser dla każdego! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!