Szybkie i proste ciasto kanapkowe dla leniwych matek. Domowy i niezwykły wypiek.
Każda mama pragnie, aby jej dzieci spożywały najzdrowsze i najsmaczniejsze posiłki. Zastanawiając się nad kwestią deserów, przedstawiam niezwykły przepis na ciasto kanapkowe.
Moje dzieci i goście uwielbiają ten deser. Sprawdź czy Ty je również polubisz!
Składniki:
- masło (130 gram)
- cukier (1 szklanka)
- jajko (4 sztuki)
- twaróg (500 gram)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- cukier waniliowy (2 opakowania)
- kakao (2 łyżki)
- rodzynki ( 0,5 szklanki)
- skórka cytryny (do smaku, wedle uznania)
- mąka pszenna (1,5 szklanki)
Przygotowanie:
Najpierw trzeba przesiać mąkę przez sitko i dodać do niej proszek do pieczenia. Następnie rozpuszczamy 100 g masła i dodajemy do niego 1 szklankę mąki oraz 1 opakowanie cukru waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Teraz dodaj łyżkę kakao i mieszaj do czasu, aż masa, stanie się gładka. Wbij jedno jajko, dalej mieszając. Na koniec dodaj mąkę. Teraz zagniatamy ciasto do momentu, aż nie będzie lepiło się do rąk.
Z 1/3 ciasta należy uformować kulkę, zawinąć ją w folię i schować do zamrażarki. Teraz smarujemy blachę (20×20 cm) masłem. Następnie rozłóż równomiernie ciasto na całej powierzchni blachy.
Potem należy rozpuścić pozostałe gramy masła. Następnie udzielamy białka od żółtek z 3 jajek. Białka wkładamy do lodówki.
Teraz rozcieramy twarożek widelcem. W przypadku, gdy jest on kruchy, trzeba zmielić go przez sito. W dalszej kolejności dodajemy cukier waniliowy, cukier oraz rodzynki.
Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie mieszamy żółtka za pomocą trzepaczki i dodajemy do twarogu.
Potem rozkładamy masę z twarogu na cieście czekoladowym i delikatnie wygładzamy jej masę łyżką. Następnie ciasto z zamrażarki ścieramy tarką na masę twarogu na całej powierzchni ciasta. Gotowe surowe ciasto pieczemy w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach.
Zamiast rodzynek lub z nimi można dodać do ciasta kandyzowane owoce, orzechy oraz surowe owoce. Wszystko wedle własnych preferencji smakowych!
Comments are closed.