Pół główki kapusty, 200 ml kefiru, 1 jajko. 15 minut i pyszne placki z kapusty gotowe. Super smak.

Placki z białej kapusty

Każdy kto uwielbia kapustę powinien wypróbować przepis na przepyszne placki z tym warzywem, które wyglądem przypominają tradycyjne placki ziemniaczane. Przygotowuje się je szybko i są niezwykle smaczne.

To świetny pomysł nie tylko na obiad, ale także na kolację i śniadanie.

Potrawa jest niskokaloryczna dlatego nie obawiaj się jej zrobić także wtedy, gdy jesteś na diecie. Co potrzeba do przygotowania takich placków?

Składniki na placki

  • kapusta (400 g)
  • kefir (200 ml)
  • mąka (3-4 łyżki stołowe)
  • jajko (1 sztuka)
  • cebula (1 sztuka)
  • proszek do pieczenia (1/3 łyżeczki)
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • inne ulubione przyprawy

Przygotowanie placków z kapusty

Kapustę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce tak, aby otrzymać około 400 g. Na tarce zetrzyj również cebulę i dodaj do miski z kapustą.

Następnie wklej kefir, dorzuć jajko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż uzyskasz gęstą masę.

Dodaj do mieszaniny przyprawy i wymieszaj jeszcze raz. Przygotowane ciasto odstaw na co najmniej 7 minut.

Rozgrzej olej na patelni. Kiedy będzie już gorący to nakładaj ciasto za pomocą łyżki tak samo jak przy smażeniu placków ziemniaczanych. Smaż je po obu stronach, aż uzyskają złoty kolor.

Kiedy placki będą gotowe wyłóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Placki możesz podawać z kwaśną śmietaną i ulubionymi sosami. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!