Samo zdrowie, rewelacyjny smak – Kapusta kiszona w 3 dni z przepisu mojej babci.

Przygotowanie szybkiej i domowej kapusty kiszonej, rozpocznij od zrobienia solanki. Najpierw wymieszaj wrzącą wodę z solą. Następnie ostudź wodę. W tym czasie posiekaj kapustę na małe paski. Następnie zetrzyj marchewkę na tarce na drobne paski.

Jeśli nie posiadasz tarki, możesz ją po prostu posiekaj na mini paseczki. Na dnie słoika połóż liść laurowy. Po tym połóż warstwę kapusty oraz warstwę marchewki. Zalej kapustę zimną solanką i ubij ją za pomocą tłuczka albo rękami. Na koniec włóż słoik do miski, ponieważ podczas procesu fermentacji może dochodzić do sytuacji, w której woda będzie wylewać się ze słoika.

 

Pozostaw kapustę w temperaturze pokojowej na 2 dni.  Co jakiś czas warto mieszkać kapustę, a następnie zamknąć słoik pokrywką i włożyć go do lodówki.

Dzięki temu prostemu sposobowi, możesz cieszyć się kapustą kiszoną już w zaledwie 3 dni. Jeśli potrzebujesz większej ilości kapusty kiszonej, możesz przygotować ją w większym pojemniku np.: w beczce albo garnku. Smak domowej kapusty kiszonej zdecydowanie różni się od tej dostępnej w sklepie. Samo przygotowanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Smacznego! Jedz kapustę kiszoną każdego dnia. To jeden z najzdrowszych produktów.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!