Kapusta – tajna broń do walki z rakiem, nadwagą i chorobami serca.

Nadwaga, rak i choroby serca mogą zostać zlikwidowane. Kto by pomyślał że w czasach kiedy panuje tyle chorób cywilizacyjnych a leki są coraz droższe, tak wspaniałym rozwiązaniem może być zwykła kapusta. 

 

Okazuje się, że to warzywo ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych a efekt lecznicy jest jeszcze lepszy kiedy kapustę ukisimy.

Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus. Cechuje się trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który spowodowany jest obecnością kwasu mlekowego.

 

Właściwości zdrowotne kapusty:

 

Antynowotworowa:  Liczne badania wykazały że silne przeciwutleniacze zawarte w kapuście są zdolne do niszczenia wolnych rodników przyczyniających się do rozwoju komórek rakowych. Obecne w kapuście liczne związki chemiczne (indole) pomagają w leczeniu raka piersi, jajników, prostaty i macicy.

 

Wspomaga serce: Wysokie stężenie błonnika w kapuście powoduje że jest ona bardzo korzystna dla serca.  Zmniejsza ryzyko ataku serca czy udaru.

 

Wspomaga odchudzanie: Kapusta jest bardzo niskokaloryczna w 100 g produktu znajdziemy zaledwie 20 kalorii. Dzięki kapuście nadwaga nie będzie już Twoim problemem.

 

Poprawia odporność. Zawiera duże dawki witaminy C – aż 35 mg na 100 g- a także komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B. Kapusta zawiera także sporo witaminy A, witaminę E, K i rutynę. Jest także bogata w wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy (najwięcej jest go w zewnętrznych, zielonych liściach)

 

Leczy wrzody: spożywanie soku z kapusty ma dobroczynne działanie na żołądek, regularnie pity sok z kapusty może uleczyć wrzody.

 

Jak przygotować kapustę kiszoną:

Skład:
  • 1 duża główka kapusty
  • 1 cebula
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka soli

 

Przygotowanie:
  1. Główkę kapusty drobno pokrój nożem lub zetrzyj na dużej tarce.
  2. Włóż pokrojoną kapustę do miski i dodaj jedną łyżkę soli.
  3. Odłóż kapustę na 3 godziny aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
  4. Gdy kapusta zmięknie, przełóż ją do szczelnego słoika i mocno ugnieć.
  5. Dodawaj do słoika pokrojoną cebulę i 4 listki laurowe.
  6. Kapusta jest gotowa już po 7 dniach.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!