Babciny przepis na kiszoną kapustę z jabłkami – przepis wart zapisania. Wszyscy zachwyceni smakiem.

Poszatkuj kapustę, a jabłka zetrzyj na tarce wraz z marchewką. Zamiast ścierać jabłka, możesz je pokroić w plasterki, aby były mocniej wyczuwalne w daniu. Dokładnie wymieszaj rękoma, tak długo, aż kapusta puści sok

Całość wymieszaj razem. Do umytych i wyparzonych wcześniej słoików przełóż mieszankę. Każdą warstwę dokładnie ubij i dociśnij do dna.

W związku z tym, ze kapusta zwiększy swoją objętość, napełnij słoiki maksymalnie do 3/4 wysokości. Przykryj pokrywkami, jednak bez dokręcania ich. Odstaw w ciepłe miejsce na trzy do siedmiu dni. Zadbaj o podstawę, w razie, gdyby z kapusty wyciekał sok.

Kilka razy każdego dnia dociskaj kapustę dłonią, drewnianym wałkiem lub tłuczkiem.

Przebijaj do dna za pomocą długiego końca tłuczka lub pałeczką do sushi, aby odgazować kapustę. W przeciwnym razie kapusta może być gorzka lub się zepsuć, a tego nie chcemy!

Już po trzech – czterech dniach kapustę można śmiało jeść. Jeśli jednak chcesz ją mocniej ukisić, poczekaj kilka kolejnych dni, powtarzając te same czynności.

Gdy uznasz, ze danie jest już gotowe, zakręć słoiki i przenieś je w chłodniejsze miejsce. Smacznego 🙂

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!