You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Ciasto jest szybkie w wykonaniu, bowiem wszystko razem zapieka się, a końcowy efekt jest wręcz zadowalający. Zapewne będzie to teraz jedno z najczęściej wykonywanych ciast w kuchni.
Mandarynki obrać ze skórki i dobrze je oczyścić z białej warstwy. Przekroić je na połówki.
W celu przygotowania ciasta należy wbić jajka do miski i dodać do nich cukier, wanilię oraz odrobinę soli. Masę ubijać mikserem przez około 4 minuty.
Dodać mleko i masło. Mieszać masę aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Dodać mąkę i proszek i wymieszać już ręcznie za pomocą trzepaczki, aby nie powstały grudki.
4 łyżki cukru wsypać na suchą patelnię i podgrzewać go na średnim ogniu przez około 4 minuty. Kiedy cukier będzie już posiadał brązowy kolor, pomieszać go i wyłączyć palnik.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i wlać na nią przygotowany domowy karmel, a potem rozprowadzić go po całej powierzchni formy. Ułożyć na niego połówki mandarynek wnętrzem do dołu.
Na owoce wylać ciasto i delikatnie je rozsmarować.
Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia można nieco obniżyć jego temperaturę.
Comments are closed.