Nie znam lepszego przepisu na domowe pierniki na kefirze – szybko i pysznie. Pozostają miękkie przez długi czas.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180-190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanej ilości cukru odłożyć na później 3 łyżki. Oddzielić białko od żółtka jednego jajka.

Całe jajko i pozostałe żółtko ubić razem z cukrem i miodem. Do masy dodać kefir, olej i przyprawę do pierników. Ubijać jeszcze przez chwilę.

Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną. Dodawać stopniowo do masy jajecznej , wymieszać. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać foremkami kształty pierniczków. Ciasteczka piec 25 minut.

Połączyć wcześniej odłożone białko z 3 łyżkami cukru. Ubijać do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Wyjąć pierniki z piekarnika i posmarować białkiem z cukrem. Piec jeszcze przez 10 minut, aż ciastka będą złociste. Po wyjęciu pierniczków z pieca pozostaje tylko rozkoszować się ich wyjątkowym smakiem.

Świetnie sprawdzą się na rodzinnych  spotkaniach, podawane z kubkiem gorącej herbaty!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!