Marchewka po koreańsku – szybka pyszna przekąska. Nie jadłaś jeszcze tak dobrej

Marchew po koreańsku nie jest naszą tradycyjną potrawą – jednak z dnia na dzień zdobywa sobie coraz większą popularność i liczbę smakoszy. 

Dziś chcemy się podzielić przepisem na przygotowanie lekko pikantnej i aromatycznej marchewki po koreańsku, którą możemy spożywać jako samodzielne danie bądź dodatek do wielu surówek i sałatek. Skuś się i przygotuj ją w swojej kuchni!

 

grated carrots with spices Korean closeup. macro

Potrzebne składniki:

  • marchew – 1 kg
  • czosnek – 4-6 ząbków
  • ocet 9% – 2 łyżki
  • cukier – 1 łyżka
  • sól – 1 łyżeczka
  • czerwona papryka
  • olej roślinny – 70 g
  • pęczek świeżej kolendry i szczypta suszonej – opcjonalnie

Przygotowanie

Zaczynamy od umycia, obrania i starcia marchwi na tarce tak, aby uzyskać długie cienkie paski julienne. Do tego potrzebna będzie nam specjalna tarka – jeśli zetrzemy marchew na małych oczkach z potrawy zrobi się mało apetyczna papka.

 

Startą marchew posypujemy solą i cukrem, dodajemy ocet i bardzo dokładnie mieszamy przez ok. 3 minut, tak aby cała marchew przeniknęła przyprawami – całość odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku czerwoną papryką i ponownie mieszamy.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!