Kotleciki z mięsem po grecku – mój ulubiony przepis. Wszyscy są zachwyceni smakiem.

Jeśli jesteś osobą, która uwielbia mięso z dodatkiem aromatycznego sosu, podrasowane niebanalnym dodatkiem, powinieneś skusić się na wypróbowanie przepisu na kotleciki  z sosem pomidorowym i kaszą gryczaną.

Jest to bardzo dobra propozycja na jesienny, sycący i dobry obiad, który zasmakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom.

Składniki

  • Mięso mielone 500 g
  • Kasza gryczana 150 g
  • Jajka 2 szt.
  • Cebule 2 szt.
  • Sos pomidorowy 200 ml
  • Sól i czarny pieprz do smaku
  • Mąka
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Kaszę gryczaną myjemy i wsypujemy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy ją do miękkości i ostudzamy. Jedną cebulkę przeciskamy przez maszynkę do mięsa lub siekamy bardzo drobno.

Gotową cebulę, jajka, sól, pieprz łączymy z mięsem mielonym, mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Powstałą masę łączymy z ostudzoną kaszą gryczaną, aż do uzyskania jednolitej masy. Z gotowej masy wyrabiamy małe kotlety, które panierujemy w małej ilości mąki.

Następnie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy kotlety z obu stron na złocisty kolor. Następnie przygotowujemy drugą cebulę.

Kroimy ją na pierścienie, podsmażamy ją na osobnej patelni na odrobinie oleju. Po zeszkleniu cebuli na patelnie wlewamy sos pomidorowy, który podgrzewamy. Następnie usmażone kotlety umieszczamy na sosie pomidorowym, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy potrawę na średnim ogniu przez 20-25 minut.

Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Kotleciki będą świetnie smakować z makaronem ugotowanym al dente. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!