Każdy kraj wyróżnia się na tle pozostałych swoją specyficzną dla danego regionu kuchnią.
Nic więc dziwnego, że uwielbiamy kosztować coraz to nowych i zadziwiających potraw. Poniżej chcemy się z Wami podzielić na pyszne kotleciki, które w Turcji przygotowywane są w każdym tradycyjnym domu.
Składniki na kotlety po turecku z warzywami:
- mostek wołowy – 400 g
- jagnięcina – 200 g
- cebula – 100 g
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- czosnek – 2 ząbki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- czarny pieprz – 0,5 łyżeczki
- sól – 1 łyżeczka
- woda – 100 ml
Sposób przygotowania:
W małej miseczce wymieszaj ze sobą sodę oraz sok z cytryny.
W większym naczyniu wymieszaj mostek wołowy z jagnięciną, dodaj do mięsa wcześniej zmieszaną sodę z cytryną i całość dokładnie mieszaj do momentu, aż całość stanie się lepka.
Aby uniknąć przyklejania się mięsa do rąk, powoli, cały czas ugniatając wlewaj do niego wodę i ugniataj lub mieszaj przez kolejne 10 minut. Następnie dodaj oliwę z oliwek i mieszaj jeszcze przez ok. 5 minut. Tak przygotowany mięsny farsz włóż do rękawa do pieczenia lub do torebki foliowej i umieść w lodówce na jeden dzień.
Kolejnym krokiem jest starcie cebuli na tarce o średnich oczkach, dodanie do niej startego czosnku oraz dokładne wymieszanie. Mięso wyjmij z lodówki i umieść w dużej misce. Dodaj do niej cebulę z czosnkiem, a także zmielony czarny pieprz oraz łyżeczkę soli.
Całość dokładnie wymieszaj do dokładnego połączenia się składników. Misę wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
W osobnym naczyniu przygotuj wodę, w której podczas formowania kotlecików będziesz moczyć ręce, aby zapobiec ich przyklejaniu się do rąk. Kotleciki możesz formować w dowolnie wybrane kształty, jednak tradycyjnie nadaje im się podłużny kształt – taki jak mini kiełbaski.
Comments are closed.