Krem mascarpone w 5 minut – szybkie przygotowanie i zniewalający smak

Najłatwiejszy do przygotowania krem mascarpone o smaku kawowym. Szybkie przygotowanie i zniewalający smak, na pewno zachęca do jego zrobienia.

Kawowy krem mascarpone świetnie sprawdzi się do wykonania włoskiego deseru Tiramisu. Można go również wykorzystać do przełożenia dowolnego ciasta i tortu lub podać schłodzony jako deser. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 8 – 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 3 – 4 łyżki naturalnej kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

Kawę rozpuszczalną wymieszać z gorącą wodą i wystudzić. Schłodzoną śmietankę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem i kawą. Następnie nie przerywając miksowania, dodać stopniowo schłodzony serek mascarpone. Miksować do czasu uzyskania puszystej i jednolitej konsystencji.

Kremem mascarpone przełożyć biszkopty do Tiramisu lub schłodzić i podać jako deser np. z owocami. Kawowy krem mascarpone przed podaniem najlepiej schłodzić. Jeśli krem jest przeznaczony dla dzieci, należy wykorzystać kawę bezkofeinową lub zastąpić ją naturalnym kakao, czy też kawą inką.

Kawowy krem z serka mascarpone nie dość, że rewelacyjnie smakuje to jeszcze bardzo łatwo się go robi.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!