Pyszne ciasto z rozpływającym się kremem. Smakuje jak z cukierni. Wszyscy w rodzinie o nim mówią.

Ciasto:

Przesianą do miski mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Masło rozpuść powoli w rondelku, a następnie dodaj mleko i wodę cały czas mieszając.

Gdy masa się zagotuje – powoli dodaj mąkę i nie przestawaj mieszać. Gotowe ciasto będzie odklejało się od ścianek rondelka – to czas by zdjąć go z ognia. Ciasto powinno wystygnąć.

 

Dopiero wtedy można dodawać kolejno jajka. Następnie mieszaj na gładką masę. Rozdziel na dwie równe części: połowę wyłóż do wcześniej przygotowanej foremki. Piecz około 20 minut.

Upieczone ciasto – niech ostygnie. W tym czasie upiecz drugą połowę ciasta.

Krem:

Do garnka wbij jajka, dodaj cukier, mąkę. A następnie dodaj mleko. Z podanych składników ugotuj budyń. Mikserem rozetrzyj i ubij masło. Powoli, łyżeczkami dodawaj do niego schłodzony budyń.

 

Na pierwsze schłodzone ciasto wyłóż krem budyniowy. Drugim ciastem przykryj całość. Można posypać cukrem pudrem.

Ten wypiek najlepiej podawać schłodzony!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!