Pyszne kawałki kurczaka miękkie jak masło: Poznaj trik szefa kuchni pewnej restauracji – mięso nigdy nie wysycha

Kurczak jest zdecydowanym dominatorem jeśli chodzi o mięso w polskiej kuchni.

Można przygotować go na bardzo wiele sposobów, w chrupkiej panierce, na parze, w piekarniku. Ten przepis krok po kroku pokaże w jaki sposób przygotować to mięso delikatnie, tak by było chrupiące na zewnątrz, kruche, lecz aby jednocześnie pozostawało soczyste i delikatne.

 

Do przygotowania tej potrawy potrzebne będzie:

  • pół kilograma piersi z kurczaka,
  • łyżka sosu sojowego,
  • czarny pieprz mielony,
  • łyżka skrobi,
  • jedno białko jajka,
  • oraz jedna łyżka octu jabłkowego, która może być zastosowana zamiennie z sokiem z cytryny lub octem ryżowym w tej samej proporcji.

Dodatkowo do przygotowania sosu potrzebne będzie:

  • łyżeczka miodu,
  • łyżka nasion sezamu,
  • cztery łyżki sosu sojowego,
  • cztery łyżki oleju roślinnego
  • oraz łyżka octu jabłkowego, która tak jak poprzednio może być stosowana zamiennie z sokiem z cytryny lub octem ryżowym.

Przygotowanie:

Przygotowanie należy rozpocząć od pokrojenia kurczaka na niewielkie kawałki, do którego kolejno należy dodać sos sojowy, skrobię, ocet jabłkowy, pieprz oraz białko jaja. Następnie należy to dokładnie wymieszać, tak by wszystkie kawałki mięsa były pokryte tą miksturą.

 

Kolejno należy odłożyć to do marynowania na co najmniej pół godziny. W tym czasie można przygotować sos poprzez połączenie sezamu, octu, miodu i sosu sojowego.

 

Na rozgrzaną patelnie należy wlać około czterech łyżek oleju. Następnie kawałki fileta należy smażyć na złoty kolor, po dwie do trzech minut z obu stron, po czym należy obniżyć temperaturę.

 

Do podsmażonego mięsa należy wlać przygotowany wcześniej sos i gotować przez kolejne dwie minuty.

 

Poleca się serwowanie kurczaka z ryżem i szczypiorkiem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!