Najlepiej przyrządzone mięso, jakie dotąd jadłam. – nie tylko na prosty, leniwy obiad.

Mięso z kurczaka należy umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki. Następnie dopraw ziołami, solą i pieprzem, wyłóż w naczyniu żaroodpornym.

 

Śmietankę wymieszaj z posiekanym czosnkiem, przyprawą do gyrosa i łyżką ulubionej musztardy. Tak przygotowanym sosem zalej mięso, przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

 

Piecz danie przez ok. 40-50 min. Sprawdź, czy mięso się dopiekło przekrawając na pół kilka większych kawałków. Na kilka minut przed końcem możesz zdjąć folię – kurczak wtedy przyjemnie się spiecze.

 

Czy wiesz, że:

W przypadku nieposiadania w kuchennej szafce gotowej przyprawy gyros, z powodzeniem możesz zastąpić ją mieszanką ziół (tymianku, czosnku, oregano, rozmarynu) i czerwonej papryki (słodkiej i ostrej).

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!