Kurczak z brokułami – wyjątkowo smaczny obiad. Dla dbających o linię. Jem codziennie i chudnę.

Brokuły posiadają naprawdę wiele wyjątkowych właściwości odżywczych i zdrowotnych – uważa się nawet, że są jednymi z najzdrowszych warzyw.

Są bogatym źródłem witamin np. K, A i E, kwasów tłuszczowych omega-3, działający przeciwzapalnie flawonoidów oraz błonnika. Kwasy omega-3 mają korzystny wpływ na kondycję i zdrowie skóry oraz włosów, błonnik natomiast poprawia metabolizm i trawienie. Brokuły warto również stosować w diecie odchudzającej.

Jednak brokuły nie każdemu smakują – a szkoda, bo tak wiele wartości zdrowotnych mogą dostarczy organizmowi! Jest na to rada – należy je odpowiednio przygotować. I właśnie dzisiaj podpowiemy Ci jak to zrobić!

 

Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na kurczaka z brokułami, a gwarantujemy, że otrzymasz pyszne, aromatyczne i zdrowe danie, które zasmakuje całej rodzinie.

Składniki na kurczaka z brokułami:

  • 0,5 kg fileta z kurczaka
  • 0,5 kg brokułów
  • 250 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,3 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 0,25 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania

Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Pokrojony w kostkę filet z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy na patelnię i smażymy na złoto ok. 15 – 20 minut. Po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odkładamy. Dodajemy na patelnię kolejną łyżkę oleju oraz pokrojone pieczarki. Gdy trochę zmiękną dokładamy do grzybów, podzielone na małe różyczki, brokuły i smażymy do miękkości.

Usmażone warzywa również zdejmujemy z patelni. Kolejną łyżkę oleju rozgrzewamy i dodajemy na patelnie posiekany imbir oraz czosnek.

Chwilę smażymy, a następnie dokładamy pozostałe składniki:

  • olej sezamowy,
  • brązowy cukier,
  • sos sojowy,
  • bulion drobiony
  • mąkę pszenną i mieszamy dokładnie całość.

Do powstałego sosu dodajemy kurczaka i pieczarki z brokułami. Dusimy pod przykryciem, często mieszając, przez kilka minut, aż wszystkie smaki połączą się ze sobą. Danie podajemy z makaronem lub ryżem. Jeśli jest akurat sezon na szparagi warto je dodać do tego dania – będzie jeszcze smaczniejsze, a w dodatku szparagi są niezwykle zdrowe.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!