Naturalne pyszne lody w kilka chwil. Oryginalny przepis na domowe lody śmietankowe z lat 80’tych.

Na początku mieszamy ze sobą żółtka oraz cukier puder. Następnie ostrożnie dodajemy 200ml śmietany 12-tki, wszystko jednocześnie mieszając. Do masy jajecznej następnie dodajemy wanilię.

 

Całość wlewamy później do rondla z grubym dnem i zaczynamy gotować na wolnym ogniu, wciąż mieszając. Należy doprowadzić do wrzenia, ale nie do zagotowania! Odcedzamy mieszaninę przez sito.

Wkładamy masę do zamrażalki, ale zwracamy uwagę na to, aby nie zamarzła ona całkowicie. Ubijamy śmietanę (36%). Wyjmujemy naszą masę z zamrażalki i dodajemy do niej ubitą chwilę wcześniej śmietanę.

Całość raz jeszcze dokładnie mieszamy i wkładamy do zamrażalnika. Raz na godzinę wyjmujemy pojemnik, aby zamieszać i przeciwdziałać powstawaniu nieporządnych grudek.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!