Sernik „Łzy anioła” z rosą. Rozpływa się w ustach. Przepis idealny, wychodzi zawsze delikatny i puszysty.

Sernik z rosą – rozpływa się w ustach

W czasie świąt dużo gotujemy i pieczemy, a jednym z ulubionym ciast na świątecznym stole jest oczywiście sernik. To jeden z tych przepisów, który zachwyci naszą rodzinę i przyjaciół. Można go przygotować także na inne specjalne okazje, gdyż sernik pięknie prezentuje się na stole.

Sernik z rosą wychodzi bardzo delikatny i puszysty. Jak zrobić ten niesamowity deser?

 

Składniki na spód

  • mąka (250 g)
  • masło (80 g)
  • cukier (2 łyżki)
  • jajko (1 sztuka)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)

Składniki na nadzienie

  • twaróg (500 g)
  • cukier (100 g)
  • żółtka (3 sztuki)
  • kasza manna (1 łyżka)
  • kwaśna śmietana (100 g)
  • wanilina (szczypta)

Składniki do dekoracji

  • białka (3 sztuki)
  • cukier puder (3 łyżki)

Przygotowanie

Zaczynamy od bazy ciasta. W tym celu należy wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekane masło prosto z lodówki. Masło można także zetrzeć na tarce. Następnie ubijamy jajko z cukrem, dodajemy je do mąki i zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już jednolite to zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!