Sernik „Łzy anioła” z rosą. Rozpływa się w ustach. Przepis idealny, wychodzi zawsze delikatny i puszysty.

Czas na przygotowanie nadzienia. Do miski wrzucamy twaróg, cukier, żółtka, kaszę mannę, wanilinę oraz śmietanę.

Mieszamy wszystko za pomocą blendera lub miksera do uzyskania gładkiej masy. Następnie ubijamy białka jajek z cukrem pudrem, aż powstanie sztywna piana.

 

Wyjmujemy ciasto na spód z lodówki i wałkujemy je na grubość około pół cm. Wkładamy ciasto do formy na dno. Najlepsza będzie okrągła forma o średnicy 28 cm.

Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy podstawę ciasta przez 20 minut. Wyjmujemy ją następnie z piekarnika i czekamy, aż przestygnie. Masę z twarogu układamy na podstawie, a na wierzchu układamy pianę z białek i cukru.

Tak przygotowany sernik wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Na wierzchu musi pojawić się złota skórka.

Nie wyciągamy ciasta od razu. Otwieramy tylko drzwiczki i zostawiamy je tam jeszcze na pół godziny. Białka w tym czasie opadną, ale to normalne.

 

Po wyjęciu sernika z piekarnika musi porządnie przestygnąć w temperaturze pokojowej. Aby zobaczyć rosę na wierzchu to należy odstawić sernik na co najmniej półtorej godziny.

Ciasto wychodzi przepyszne i delikatne. Z wierzchu można ozdobić je także cukrem pudrem bądź jagodami. Życzymy smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!