Majonez Jabłkowy – Delikatny i puszysty rozpływa się w ustach.
1 284
Wszyscy wiedzą, że majonez, nawet wykonany z naturalnych domowych składników, nie jest najzdrowszym produktem. Jednocześnie pozostaje jednym z najpopularniejszych dressingów do wielu sałatek.
Majonez jabłkowy okazuje się jednak lekki i do tego orzeźwiający. Nie odbiega smakiem od klasycznego majonezu. Gwarantuję, że nikt nie zgadnie z czego jest wykonany.
SKŁADNIKI
3 kwaśne jabłka
1 łyżka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
100 ml oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz jabłka.
2. Upiecz je w piekarniku, do miękkości.
3. Ucieraj przez sitko do uzyskania delikatnego musu.
4. Przełóż do wysokiego naczynia, do którego zmieścisz blender.
5. Dodaj musztardę stołową, sok z cytryny, sól i cukier, nie przerywając mieszania.
6. Aby zapobiec rozwarstwieniu się sosu (zważenia) wlej olej słonecznikowy cienkim strumieniem (najlepiej w kilku krokach).
Comments are closed.