Słodka przekąska z patelni – manna z miodem. Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Słodka przekąska z patelni – manna z miodem

Dzisiaj przedstawiamy wam ciekawy przepis na ciasto prosto z patelni. Nie potrzebujemy do niego ani cukru, mąki, mleka czy kefiru. Potrzeba tylko kilku prostych składników, a samo przygotowanie takiego deseru zajmie dosłownie kilkanaście minut.

Składniki

  • kasza manna (6 łyżek stołowych)
  • jajka (7 sztuk)
  • płynny miód (5 łyżek)
  • olej roślinny (3 łyżki)
  • proszek do pieczenia (10 g)
  • sól (szczypta)

Przygotowanie

Rozbij wszystkie jajka i dokładnie je ubij. To będzie podstawa twojego ciasta. Dodaj do jajek kaszę mannę i wymieszaj, a następnie odstaw miskę na co najmniej 5 minut.

Wlej do miski olej roślinny, dodaj sól i wymieszaj wszystko razem.

Rozgrzej patelnię z olejem. W czasie, kiedy patelnia będzie się rozgrzewać dosyp proszek do pieczenia do ciasta i wymieszaj dokładnie całą zawartość.

Wlej mieszaninę na patelnię i smaż na średnim ogniu około 5 minut, aż ciasto uzyska złoty. Odwróć placek na drugą stronę i smaż jeszcze przez 3 minuty.

Wyłóż ciasto na talerz i posmaruj je miodem. Zamiast miodu polecamy użyć również syrop lub dżem. Życzymy smacznego! 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!