Marchewka po koreańsku – tak dobrej nigdy wcześniej nie jadłam. Szybki sprawdzony przepis.

Marchewka przygotowana według receptury Koreańczyków zdążyła się już zadomowić na polskich stołach i stała się bardzo powszechna w naszej kuchni.

Często można ją spotkać jako zupełnie oddzielną przekąskę, ale także stanowi element wielu sałatek. Warto spróbować przygotować ją samodzielnie w domu!

 

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki octu 9%
  • 1 łyżka cukru
  • czerwona papryka
  • 70 g oleju roślinnego
  • 4-6 ząbków czosnku
  • pęczek kolendry (nie jest wymagany)
  • szczypta nasion kolendry (nie jest wymagana)

 

Przygotowanie:

Pierwszy krok to umycie i obranie naszej marchwi. Potem trzeba ją zetrzeć na specjalnej tarce, najlepiej na jak najdłuższe paseczki.

Do tego dodajemy cukier, sól oraz ocet. Przyszedł czas na to, żeby się trochę ubrudzić – wymieszaj wszystko dłońmi (minimalny czas mieszania to 3 minuty). Odstaw miskę na bok. Po około 15 minutach dodaj czerwoną paprykę i znów wymieszaj wszystko dokładnie.

Na patelni podgrzej olej roślinny, ale nie pozwól mu zawrzeć! Dolej go do marchewki i papryki, następnie znów zamieszaj w misce.

Posiekaj czosnek i dodaj go. Przykryj i odstaw sałatkę na kolejne 15 minut. Opcjonalnie dodaj odrobinę zmiażdżonych nasion kolendry. W przypadku, gdy nie możesz się już doczekać, możesz zacząć ją jeść. Lepiej jest ją odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, a potem wsadzić do lodówki na 3 – 4 godzinki.

Posiekana kolendra doda walory smakowe surówce. Najlepiej jest ją dodać zaraz przed podaniem.

 

Inny świetny dodatek, to uprażony sezam. Można użyć oleju sezamowego, zamiast prawdziwych nasion. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!