„Marchewka po koreańsku” to nie tradycyjne koreańskie danie, zostało wymyślone przez koreańskich imigrantów, którzy często robili pikantną sałatkę z kapusty pekińskiej zwaną „kimchi”. Ze względu na trudności w zdobyciu kapusty pekińskiej, zaczęli marynować marchewkę w taki sam sposób i w końcu zastąpiła ona całkowicie kapustę w tym daniu.
Można podawać pikantną marchewkę po koreańsku jako osobną przekąskę lub dodać ją do różnych sałatek dla dodania ostrości i charakterystycznego smaku kimchi.
Oto fantastyczny przepis na przygotowanie pikantnej marchewki po koreańsku w domu, aby zawsze mieć ją pod ręką. Aby ją przyrządzić, potrzebujesz tylko specjalnej tarki, na której możesz zetrzeć marchewkę na cienkie paski lub słupki.
SKŁADNIKI
-
1 kg marchwi
-
1 łyżka cukru
-
2 łyżki 9% octu
-
1 łyżeczka soli
-
70 g oleju
-
czerwona papryka do smaku
-
4-6 ząbków czosnku
-
pęczek kolendry (opcjonalnie)
-
szczypta kolendry (opcjonalnie)
Najpyszniejsza sałatka jaką jadłam. Robię ją praktycznie w każdy weekend —> Przepis
PRZYGOTOWANIE
- Obierz i dokładnie umyj marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce na długie paski.
2. Posyp cukrem i solą, polej octem i ugniataj rękami (co najmniej 3 minuty), aby marchewka puściła sok.
3. Odstaw marchewkę w soku na 15 minut. Dodaj paprykę do smaku i ponownie wymieszaj marchewkę ręką.
4. Rozgrzej olej na patelni, nie doprowadzając do wrzenia, polej marchewkę i dobrze wymieszaj.
5. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przykryj naczynie i odstaw na 10-15 minut.
6. Dodaj szczyptę suszonej kolendry i jeśli nie możesz już się doczekać, zajadaj od razu. Ale najlepsza będzie, jeśli pozwolisz jej przejść smakiem przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, a następnie włóż ją do lodówki na kolejne 3-4 godziny.
7. Najpyszniejsza marchewka po koreańsku jest gotowa. Smacznego!
Comments are closed.