Koreański przepis na przepyszną marchewkę, szybki, banalnie prosty przepis. Rewelacyjny smak

Przepis na marchewkę po koreańsku. Idealna pikantna przekąska na podwieczorek

Po pikantną marchewkę koreańską sięga coraz większa liczba Polaków.

Jest to smaczna przekąska, którą można serwować zarówno jako osobne danie jak i składnik różnych warzywnych sałatek. Warto znać przepis i przygotować sobie taki przysmak w domu.

Składniki

  • 1 kg świeżej marchwi
  • 1 pełna łyżka cukru
  • 2 łyżki octu
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • przyprawa z czerwonej papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • 70 g oleju
  • kolendra (do wyboru)

Marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i trzemy na tarce, tak aby uzyskać możliwie jak najdłuższe paski. Aby marchewka nabrała odpowiedniego smaku, dosypujemy cukru, soli oraz polewamy ją octem.

Tak doprawioną mieszamy dłońmi przez co najmniej kilka minut. Odstawiamy miskę z marchwią na kwadrans, aby przeszła smakiem. Po 15 minutach posypujemy ją papryką i delikatnie mieszamy.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!