Ta cukinia smakuje lepiej niż ogórki. Mistrzowski przepis Przekonaj się, jakie są smaczne.

Przetwory z cukinii można robić na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych jest cukinia konserwowa. Świetnie komponuje się do wielu dań oraz jako przekąska postawiona na stół gdy przybędą goście.

 

Składniki:

  • 5 kg cukinii
  • 1 pęczek kopru
  • 3 główki czosnku
  • liście laurowe
  • 20 g pieprzu czarnego zmielonego
  • 25 g ziela angielskiego
  • 1 papryczka chili
  • 16 łyżek octu
  • cukier
  • sól

Przygotowanie:

Zawsze pamiętaj o tym aby wyparzyć słoiki i dokładnie je osuszyć. Drugim sposobem jest umycie słoików sodą oczyszczoną i dokładne osuszenie ich.  Dopiero teraz możesz przystąpić do robienia przetworów. Przyda Ci się 8 słoików 1-litrowych (jeśli masz mniejsze, podziel proporcje według pojemności słoików).

 

Do każdego słoika włóż:

  • kawałek kopru (jeśli ci zostanie możesz odrobinę jeszcze włożyć na cukinie, którą umieścisz w słoiku)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • plasterek papryki chili
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarnka ziela angielskiego
  • 8-10 sztuk ziaren pieprzu (jeśli masz mielony pieprz – wsyp go tyle ile zmieści się na końcówce łyżeczki – wystarczy odrobina)

 

Zabierzmy się za przygotowywanie cukinii. Warzywa nie musisz obierać ze skóry, ale dokładnie ją umyj i odetnij jej końce. Krój cukinie w około 1.5 cm plastry. Cukinie układaj w słoiku jak najciaśniej.  Kolej na zalewę. Zagotuj wodę i wrzątek wlej do słoików. Zakręć słoiki i odczekaj 15 minut.

Jeśli obawiasz się, że słoiki mogą pęknąć, do każdego słoika włóż łyżkę. Gdy będziesz miał gotową zalewę, nie lej jej bezpośrednio do słoika, a na łyżkę, to da ci gwarancję, że słoik nie pęknie. Po czasie, który trzeba było odczekać(15 minut) zalewę ze słoików odlej z powrotem do czystego garnka.

 

Na każdy litr zalewy przypada 1 łyżka soli i 1.5 łyżki cukru, które musisz dosypać do zalewy. Najlepiej odmierz sobie ilość pozostałej zalewy, aby wiedzieć ile przypraw dodać.  Nową marynatę należy dokładnie wymieszać i zagotować.

Gdy marynata będzie gotowa – do każdego słoika wlej po 2 łyżki octu. Teraz gorącą marynatę wlej do słoików i je zakręć. Aby pokrywki zassały się, nie potrzeba ich pasteryzować, odwróć je do góry dnem i zawiń w koc. Gdy przestygną możesz zanieść je do miejsca przechowywania, które będzie chłodne i zacienione.

Cukinia będzie chrupiąca niczym ogórki kiszone. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!