Ta cukinia smakuje lepiej niż ogórki. Mistrzowski przepis Przekonaj się, jakie są smaczne.
Przetwory z cukinii można robić na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych jest cukinia konserwowa. Świetnie komponuje się do wielu dań oraz jako przekąska postawiona na stół gdy przybędą goście.
Składniki:
- 5 kg cukinii
- 1 pęczek kopru
- 3 główki czosnku
- liście laurowe
- 20 g pieprzu czarnego zmielonego
- 25 g ziela angielskiego
- 1 papryczka chili
- 16 łyżek octu
- cukier
- sól
Przygotowanie:
Zawsze pamiętaj o tym aby wyparzyć słoiki i dokładnie je osuszyć. Drugim sposobem jest umycie słoików sodą oczyszczoną i dokładne osuszenie ich. Dopiero teraz możesz przystąpić do robienia przetworów. Przyda Ci się 8 słoików 1-litrowych (jeśli masz mniejsze, podziel proporcje według pojemności słoików).
Do każdego słoika włóż:
- kawałek kopru (jeśli ci zostanie możesz odrobinę jeszcze włożyć na cukinie, którą umieścisz w słoiku)
- 2-3 ząbki czosnku
- plasterek papryki chili
- liść laurowy
- 2-3 ziarnka ziela angielskiego
- 8-10 sztuk ziaren pieprzu (jeśli masz mielony pieprz – wsyp go tyle ile zmieści się na końcówce łyżeczki – wystarczy odrobina)
Zabierzmy się za przygotowywanie cukinii. Warzywa nie musisz obierać ze skóry, ale dokładnie ją umyj i odetnij jej końce. Krój cukinie w około 1.5 cm plastry. Cukinie układaj w słoiku jak najciaśniej. Kolej na zalewę. Zagotuj wodę i wrzątek wlej do słoików. Zakręć słoiki i odczekaj 15 minut.
Jeśli obawiasz się, że słoiki mogą pęknąć, do każdego słoika włóż łyżkę. Gdy będziesz miał gotową zalewę, nie lej jej bezpośrednio do słoika, a na łyżkę, to da ci gwarancję, że słoik nie pęknie. Po czasie, który trzeba było odczekać(15 minut) zalewę ze słoików odlej z powrotem do czystego garnka.
Na każdy litr zalewy przypada 1 łyżka soli i 1.5 łyżki cukru, które musisz dosypać do zalewy. Najlepiej odmierz sobie ilość pozostałej zalewy, aby wiedzieć ile przypraw dodać. Nową marynatę należy dokładnie wymieszać i zagotować.
Gdy marynata będzie gotowa – do każdego słoika wlej po 2 łyżki octu. Teraz gorącą marynatę wlej do słoików i je zakręć. Aby pokrywki zassały się, nie potrzeba ich pasteryzować, odwróć je do góry dnem i zawiń w koc. Gdy przestygną możesz zanieść je do miejsca przechowywania, które będzie chłodne i zacienione.
Comments are closed.