Marynowane mięso z cebulą króluje na moim stole. Ta przystawka jest lepsza niż jakakolwiek kiełbasa.

 Następnie solimy wodę i pozostawiamy garnek na ogniu kolejne 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest ugotowane – jeśli po nacięciu wypływa z kawałka przezroczysty płyn, to oznacza koniec gotowania.

 

2. Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą: 50 ml wody, ocet balsamiczny, sok z 3 cytryn (ok. 90 ml), sól, cukier i przyprawy.

 

3. Pozostałe cebule kroimy w pierścienie lub półpierścienie, a mięso wyciągamy z wody i również kroimy w plastry.

4. W naczyniu naprzemiennie układamy plastry mięso i cebulę. Zalewamy całość marynatą, po czym przykrywamy folią spożywczą. Tak przygotowane naczynie wstawiamy do lodówki na 4 lub więcej godzin. Co jakiś czas należy przemieszać zawartość.

5. Podajemy mięso na talerzu. Dekorujemy drobno posiekaną papryczką chili i gałązkami ziół.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!