Kotleciki z mielonego na smukłą talię. Nie trzeba smażyć na patelni. Jem i nie boję się, że przytyję

Na pewno wszyscy dobrze znamy tradycyjną odsłonę kotletów mielonych z bułką tartą, smażone na głębokim oleju, które przez to są mocno sycące i niestety, także mocno kaloryczne.

Proponujemy zatem dobrze znany przepis na kotlety mielone z kapustą, których smak zostanie podbity przez ten warzywny dodatek w nieco odchudzonej wersji. Przepis jest doskonały dla łasuchów i dla tych, którzy liczą każdą kalorię.

Składniki na dwanaście kotlecików

  • Mielone mięso z kurczaka- 600 g
  • Biała kapusta- 200 g
  • Twaróg- 80 g
  • Jajko- 1 szt.
  • Koper – połowa pęczka
  • Czosnek w proszku – pół łyżeczki
  • Chmiel suneli – pół łyżeczki
  • Przyprawy do smaku

Przygotowanie

W głębokiej misce należy wymieszać zmielone mięso wraz z chmielem tuneli, czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie należy przygotować kapustę – umyć ją i poszatkować.

W osobnej miseczce należy utrzeć twaróg z jajkiem i gotową mieszaninę dodać do mięsa mielonego. Następnie należy posiekać koperek i dodać go wraz z kapustą do mięsa mielonego.

Wszystko należy starannie wymieszać na jednolitą masę.

Teraz przyszedł czas na formowanie kotlecików.

W tym celu należy formować kulki z mięsa, zwilżając ręce w zimnej wodzie. Gotowe kotleciki należy ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Mielone kotleciki należy piec przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do stu osiemdziesięciu stopni.

Gotowe, zarumienione kotleciki można podawać klasycznie z ziemniakami posypanymi koperkiem i mizerią lub jedząc z chrupkim pieczywem z dodatkiem wiosennej sałatki. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!