Jak piec duże kawałki mięsa – wychodzi soczyste i miękkie, z rumianą skórką. Zapisz te wskazówki

W jaki sposób uzyskać niesamowity aromat pieczonego mięsa? To proste. Wystarczy natrzeć wieczorem, w przeddzień pieczenia natrzeć mięso ziołami i przyprawami. Na noc takie mięso trzymajmy w lodówce.

Temperatura pokojowa kluczem do odpowiedniego wypieczenia mięsa

Regularnym błędem popełnianym przy pieczeniu dużych kawałków mięsa jest jego pieczenie tuż po wyjęciu z lodówki. Rzecz niedopuszczalna, jeśli planujemy piec spore tusze. Polecanym rozwiązaniem jest odstawienie wyjętych kawałków mięsa z lodówki na 2-3 godziny, by temperatura powierzchni i środka uległa wyrównaniu. Tylko w taki sposób uzyskamy równomiernie upieczone mięso.

Jak uzyskać rumiany kolor?

Kolejnym błędem popełnianym przez nas jest zwyczajne czekanie, aż mięso się upiecze. Efektem takiego podejścia jest gumowate i szare mięso, którego nie je się ze smakiem. Z łatwością można uzyskać rezultat, który pozwoli nam rozkoszować się smakiem pieczonej porcji mięsa.

Co zrobić, by otrzymać rumiany kolor naszego mięsa? Jednym z rozwiązań jest podsmażenie owego mięsa na patelni. Smażymy, aż uzyskamy złocisty kolor, a następnie wrzucamy nasze mięso do piekarnika.

Inna sprawa jest z większymi kawałkami mięsa. Jednak i w tym przypadku możemy wyczarować rumiane zabarwienie pieczonego mięska. Wystarczy wrzucić porcje do rozgrzanego na 220-250 stopni piekarnika i piec, aż pojawi się złocista skórka. Następnie należy zmniejszyć temperaturę do 160-180 stopni i w dalszym ciągu piec.

Jak uzyskać soczyste mięsko

Ten rezultat można uzyskać w bardzo prosty sposób, który wymaga od nas jedynie cierpliwości. Jedyne co musimy w tym wypadku zrobić, to odczekać aż soki zawarte w mięsie równomiernie rozeszły się po porcji. Warto również okryć mięso folią bądź ręcznikiem i trzymać je w ciepłym miejscu przez okres 15-30 minut.

Sekret tkwi w krojeniu

Krojenie mięsa jest istotnym etapem, którego nie należy bagatelizować. Wielu z nas sprawia on trudności. Nim weźmiemy się za krojenie, rzućmy okiem na nasze mięsko. Na jego powierzchni znajdują się włókna. Są to linie biegnące wzdłuż mięsa. Jeśli pokroimy mięso wzdłuż owych linii, to mamy pewność, że jego kawałki będą soczyste i miękkie.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!