Porą jesienną lubimy jeść lekkie potrawy, które nie trzeba w długi czas przyrządzać. Moje dzieci bardzo lubią jeść kotlety mielone, więc bardzo często im je przyrządzam , ale staram się zawsze coś zmienić.
Na tej stronie znajdziesz wspaniały przepis na jesienne kotleciki, które posmakują całej rodzinie. Zarówno są smaczne oraz delikatne, a do tego nie zawierają chleba ani mąki, wiec osoby dbające o figurę spokojnie mogą je jeść. Dodatkowym plusem jest to, że kotleciki się piecze. Danie jest zdrowe oraz pyszne.
Przygotujesz z tego przepisu dwanaście kotlecików. Gdy potrzebna jest większa ilość wystarczy zwiększyć liczbę składników.
LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
-
Mięso mielone z kurczaka – 600 gram
-
Biała kapusta-200 gram
-
Biały ser- 80 gram
-
Jajko
-
Chmiel suneli- ½ łyżeczki
-
Czosnek w proszku – ½ łyżeczki
-
Sól oraz pieprz do smaku
-
Koper
Na czym polega zrobienie wakacyjnych kotlecików?
1.Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
2.Włóż do miski mielone mięso z kurczaka przypraw solą, chmielem suneli, czosnkiem w proszku oraz pieprzem, wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą. Umyj oraz osusz kapustę, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Dokładnie połącz kapustę z przygotowanym mięsem. Do drugiej miski wrzuć twaróg z dodatkiem jajka.
3.Połącz ze sobą te dwa składniki, później dodaj do wymieszanego mięsa wraz z kapustą. Dodaj posiekany koperek i dokładnie mieszaj do powstania jednolitej masy.
4. Na formę do pieczenia połóż papier. Z powstałej masy formuj małe kotleciki, które układaj na blachę z zachowywaniem małych odstępów między nimi. Jak zaczniesz formować kotleciki, pamiętaj o częstym nawilżeniu dłoni. Formowanie będzie łatwiejsze, gdyż mięso nie będzie się przyklejało do dłoni.
5. Piecz przez pół godziny w nagrzanym piekarniku.
6. Upieczone kotleciki wakacyjne podawaj z ugotowanymi ziemniakami oraz ogórkami małosolnymi.
7.Przyrządzenie tych kotletów jest naprawdę proste. Dzieci chętnie pomogą w przygotowaniu tak pysznego i prostego dania. Świetny pomysł na spędzenie wspólnych chwil z dziećmi.
Życzę smacznego!
Comments are closed.