Szukasz oryginalnego przepisu kulinarnego: Zaskocz rodzinę podając „Mięso w filiżance” z grzybami.

Nie tylko nazwa tej potrawy jest oryginalna.

Jej niesamowity zapach, wyśmienity wygląd i obłędny smak pokochają wszyscy! Goście nie będą mogli się doczekać, aż skosztują cudownego mięsa w filiżance. Zobacz, jak je przygotować:

 

Składniki

  • 1 kg wieprzowiny
  • 400 g pieczarek
  • 200 g twardego sera
  • 2 cebule
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 łyżki majonezu
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz mielony

 

Przygotowanie

Pokrój mięso na małe kawałki (ok. 1 cm) – otrzymasz 8-10 kawałków. Rozbij je i dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, wystudź, a następnie obierz i zetrzyj. Posiekaj drobno pieczarki i cebulę, podsmaż na oleju słonecznikowym, przypraw solą i pieprzem.

 

Zetrzyj ser na dużej tarce. Następnie weź kubki do herbaty. Włóż do każdego jeden kawałek mięsa w taki sposób, żeby końce zwisały poza naczynie. Ułóż na mięsie ser, pieczarki i cebulę. Dociśnij. Dodaj kawałek masła i ziemniaki. Ponownie dociśnij, aby wyrównać powierzchnię.

 

Zawiń wystające brzegi mięsa tak, żeby zakryć nim farsz. Proporcje dobierz tak, aby dało się zamknąć farsz w wieprzowinie. Wyłóż blachę do pieczenia folią, i wyłóż na nią mięso z farszem. Uważaj, aby się nie rozpadło. Po zrobieniu wszystkich kawałków mięsa, posmaruj każdy majonezem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 45 minut.

 

Podziel się przepisem ze znajomymi i udostępnij na Facebooku. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!