Pyszne ogóreczki po kanadyjsku – przepis, z którego korzystam od lat. Super smak, robię co roku

Tymi ogórkami obdzieliła ją współpracowniczka z firmy. Od razu wiedziałam, że muszę mieć przepis na ten rarytas.

Udały mi się wyśmienicie. Poniżej, specjalnie dla Was, podałam recepturę na słoik o pojemności 3 litrów.

Warzywa i przyprawy:

  • ogórki
  • marchew
  • 3 Papryki
  • czosnek – 3 ząbki
  • zielony koper

Zalewa:

  • około 1 litr wody
  • ocet – 2 łyżki
  • cukier – 1,5 łyżki
  • sól – pół łyżki

Sposób wykonania:

Marchew oraz papryki należy pokroić w drobne pasy, potem ułożyć na dnie słoja razem z koperkiem i czosnkiem. Następny krok to wrzucenie do naczynia przekrojonych podłużnie ogórków

Wykonanie zalewy rozpoczyna się od zagotowania posolonej wody. Później należy dodać do niej cukier i ocet.

Gotowy roztwór można wlać do słoika. Ostatnim krokiem jest poddanie ogórków pasteryzacji, polegającej na gotowaniu naczynia przez około 12 minut w wodzie.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!