Proste w wykonaniu, smaczne i efektowne ciasto. Poznaj ten niezwykły przepis

Mąkę pszenną, kakao i sodę oczyszczoną wymieszaj w głębokiej misce. W osobnym naczyniu ubij jajka, z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj do nich roztopione masło i wymieszaj starannie całość trzepaczką.

Następnie dodaj kefir i ponownie połącz składniki. Powstałą płynną masę przelej do suchych składników i wymieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wnętrze formy o średnicy 23-25 cm wyłóż pergaminem i nasmaruj go cienko masłem. W dalszej kolejności wlej do formy przygotowaną masę.

Biszkopt piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw aż ostygnie.

Odkrój wierzchnią część ciasta, około 2 cm grubości i drobno posiekaj. Pozostały kawałek biszkoptu przekrój na 3 równe kręgi.

Śmietanę ubij razem z cukrem pudrem, dodaj zmielone orzechy włoskie i zmiksuj. Przygotowanym kremem posmaruj każdą z trzech warstw ciasta, przekładając je jedna po drugiej.

Krem wykorzystaj również na boki i wierzch ciasta. Górną część posyp posiekanym wcześniej biszkoptem. Wedle uznania możesz udekorować ciasto dowolnymi dodatkami, np. kandyzowanymi owocami lub bakaliami.

Połączenie czekoladowego ciasta z orzechami i kwaskowatą śmietanką sprawia, że ciasto nie jest mdłe. Te smaki idealnie się przenikają. Musisz koniecznie wypróbować ten przepyszny deser. Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!