Pyszna szarlotka z pianką budyniową – Babciny przepis zawsze najlepszy. Uwielbiam ją jeść.

Szarlotka należy do ciast tradycyjnych i często można ją spotkać na polskich stołach. Wyjątkową szarlotkę można uzyskać poprzez dodanie do niej kremu budyniowego.

Potrzebne składniki na szarlotkę z budyniem:

Potrzebne składniki na ciasto:

  • 300g/2 szklanki mąki pszennej,
  • 200g/1 kostka chłodnego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 40g/3 łyżki stołowe cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • bułka tarta do oprószenia kruchego ciasta.

Potrzebne składniki na krem budyniowy:

  • 160g/3/4 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 4 białka,
  • 80g/2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego bez dodatku cukru,
  • 100ml/2/5 szklanki oleju.

Potrzebne składniki na masę jabłkową:

  • ponad kilogram jabłek,
  • 2 łyżki stołowe białego cukru,
  • sok wyciśnięty z niewielkiej cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Dodatkowe składniki:

  • cukier puder, by oprószyć ciasto,
  • cukier puder i śmietana 18%, by stworzyć lukier.

Przygotowanie szarlotki z pianą budyniową:

Przygotowanie ciasta:

Rozdrabniamy chłodne masło i wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, żółtka i biały cukier. Zagniatamy ciasto. Gdy już będzie gotowe, przekrajamy je na dwie równe części, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ponad godzinę.

Przygotowanie jabłek:

Owoce obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odlewamy sok. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią jabłka. Następnie dodajemy do nich: sok z małej cytryny, biały cukier i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy.

Smażymy całość na średnim ogniu aż nadmiar soku odparuje. Powinno to trwać nie dłużej niż 10 minut. Pod koniec posypujemy masę jabłkową skrobią ziemniaczaną, mieszamy i czekamy do ostygnięcia.

Blachę 23,5 cm x 23,5 cm wykładamy pergaminem. Jedną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozkładamy ją równomiernie na blaszce.

Dół ciasta oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy spód ciasto mniej więcej 10 minut, a potem lekko je ostudzamy.

Białka ubijamy na sztywno i powoli, wciąż ubijając, dodajemy do nich cukier biały i wanilinowy. Następnie powoli wsypujemy budyń i miksujemy aż składniki się połączą.

Następnie wlewamy olej i mieszamy aż masa będzie gładka. Na spód ciasta wykładamy jabłka, a potem kładziemy równo piankę budyniową, a na nią ścieramy drugą część ciasta. Całość pieczemy w 180°C przez ok. 35 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy jego wierzch się zarumieni.

Na koniec, po upieczeniu, można polać je lukrem lub posypać je cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!