Pyszna szarlotka z pianką budyniową – Babciny przepis zawsze najlepszy. Uwielbiam ją jeść.
Szarlotka należy do ciast tradycyjnych i często można ją spotkać na polskich stołach. Wyjątkową szarlotkę można uzyskać poprzez dodanie do niej kremu budyniowego.
Potrzebne składniki na szarlotkę z budyniem:
Potrzebne składniki na ciasto:
- 300g/2 szklanki mąki pszennej,
- 200g/1 kostka chłodnego masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 40g/3 łyżki stołowe cukru pudru,
- 4 żółtka,
- bułka tarta do oprószenia kruchego ciasta.
Potrzebne składniki na krem budyniowy:
- 160g/3/4 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 4 białka,
- 80g/2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego bez dodatku cukru,
- 100ml/2/5 szklanki oleju.
Potrzebne składniki na masę jabłkową:
- ponad kilogram jabłek,
- 2 łyżki stołowe białego cukru,
- sok wyciśnięty z niewielkiej cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Dodatkowe składniki:
- cukier puder, by oprószyć ciasto,
- cukier puder i śmietana 18%, by stworzyć lukier.
Przygotowanie szarlotki z pianą budyniową:
Przygotowanie ciasta:
Rozdrabniamy chłodne masło i wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, żółtka i biały cukier. Zagniatamy ciasto. Gdy już będzie gotowe, przekrajamy je na dwie równe części, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ponad godzinę.
Przygotowanie jabłek:
Owoce obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odlewamy sok. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią jabłka. Następnie dodajemy do nich: sok z małej cytryny, biały cukier i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy.
Smażymy całość na średnim ogniu aż nadmiar soku odparuje. Powinno to trwać nie dłużej niż 10 minut. Pod koniec posypujemy masę jabłkową skrobią ziemniaczaną, mieszamy i czekamy do ostygnięcia.
Blachę 23,5 cm x 23,5 cm wykładamy pergaminem. Jedną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozkładamy ją równomiernie na blaszce.
Dół ciasta oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy spód ciasto mniej więcej 10 minut, a potem lekko je ostudzamy.
Białka ubijamy na sztywno i powoli, wciąż ubijając, dodajemy do nich cukier biały i wanilinowy. Następnie powoli wsypujemy budyń i miksujemy aż składniki się połączą.
Następnie wlewamy olej i mieszamy aż masa będzie gładka. Na spód ciasta wykładamy jabłka, a potem kładziemy równo piankę budyniową, a na nią ścieramy drugą część ciasta. Całość pieczemy w 180°C przez ok. 35 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy jego wierzch się zarumieni.
Comments are closed.