You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Zazwyczaj marynowanie kojarzy się z pracochłonnym i kłopotliwym zajęciem, na które nie zawsze mamy ochotę i dlatego najczęściej marynowane pieczarki kupujemy w sklepie. A przecież produkty domowe są zawsze najlepsze i najzdrowsze!
Grzyby dokładnie czyścimy lub myjemy i obieramy. Małe grzybki pozostawiamy w całości, duże kroimy na 2-4 części w zależności od wielkości. Pieczarki dusimy na suchej patelni przez około 5 minut do momentu aż puszczą sok i lekko odparują.
Kroimy cebulę na półksiężyce, czosnek na cienkie plasterki i łączymy w misce. Dodajemy olej, cukier i sól oraz wszystkie przyprawy. Następnie zalewamy octem i całość dokładnie mieszamy.
Marynatę dodajemy do pieczarek na patelnię, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez około 5 – 7 minut na małym ogniu. Po tym czasie zestawiamy z pieca i zostawiamy pieczarki na patelni jeszcze 3-4 minuty.
1,5 litrowy słoik dokładnie myjemy i wyparzamy – wkładamy do niego gotowe grzyby łącznie z marynatą i zostawiamy do wystudzenia.
Tak przygotowane pieczarki marynowane przechowujemy w lodówce do 14 dni – koniecznie w szczelnie zamkniętym słoju.
Comments are closed.