Marynowane pieczarki w 20 min. Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil. Super przepis

Marynowane pieczarki są wykorzystywane często – do różnych sałatek czy jako przekąska dla gości, a nawet na świąteczny stół.

Zazwyczaj marynowanie kojarzy się z pracochłonnym i kłopotliwym zajęciem, na które nie zawsze mamy ochotę i dlatego najczęściej marynowane pieczarki kupujemy w sklepie. A przecież produkty domowe są zawsze najlepsze i najzdrowsze!

Dlatego dzisiaj zdradzimy Ci przepis na pyszne i szybkie pieczarki marynowane w domu.

Składniki na pieczarki marynowane

  • pieczarki – 1 kg
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 6-8 ząbków
  • olej roślinny – 75 ml
  • ocet – 75 ml
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka

Przyprawy:

  • ziele angielskie – 10 szt.
  • goździki – 10 szt.
  • pieprz czarny – 10 szt.
  • liść laurowy – 6 szt.
  • mielona kolendra – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Grzyby dokładnie czyścimy lub myjemy i obieramy. Małe grzybki pozostawiamy w całości, duże kroimy na 2-4 części w zależności od wielkości. Pieczarki dusimy na suchej patelni przez około 5 minut do momentu aż puszczą sok i lekko odparują.

W tym czasie przygotowujemy marynatę:

Kroimy cebulę na półksiężyce, czosnek na cienkie plasterki i łączymy w misce. Dodajemy olej, cukier i sól oraz wszystkie przyprawy. Następnie zalewamy octem i całość dokładnie mieszamy.

Marynatę dodajemy do pieczarek na patelnię, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez około 5 – 7 minut na małym ogniu. Po tym czasie zestawiamy z pieca i zostawiamy pieczarki na patelni jeszcze 3-4 minuty.

1,5 litrowy słoik dokładnie myjemy i wyparzamy – wkładamy do niego gotowe grzyby łącznie z marynatą i zostawiamy do wystudzenia.

Tak przygotowane pieczarki marynowane przechowujemy w lodówce do 14 dni – koniecznie w szczelnie zamkniętym słoju.

Te domowe pieczarki są zdecydowanie smaczniejsze i lepsze od zakupionych w sklepie – spróbuj, a z pewnością się przekonasz! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!