Pyszne pieczone ziemniaki z rękawa – Mamy sprawdzony przepis: Są tak smaczne, że mogę je robić codziennie.

Pieczone ziemniaki to dla wielu z nas smak lata, wspomnienia z dzieciństwa i czasów beztroski.

Dziś w prosty sposób możemy przywołać obrazy wakacji u babci na wsi, przygotowując to danie we własnym domu. Pieczone ziemniaczki mogą stanowić dodatek do dań mięsnych lub ryby, a także stanowić samodzielny posiłek.

Do przygotowania ziemniaków będzie potrzebny piekarnik oraz rękaw do pieczenia.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • przyprawy do smaku wg uznania

 

 

Przygotowania zacząć od nastawienia piekarnika na temperaturę 180-200 stopni. Ziemniaki należy dokładnie umyć. Młode można zostawić w skórce, natomiast starsze można obrać. Większe ziemniaki pokroić na kawałki. Nakłuć ziemniaki widelcem, tak aby przyprawy i czosnek mogły dotrzeć również do środka ziemniaka.

W osobnej misce zrobić marynatę. Wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, oliwę, musztardę, zioła. Polać powstałą marynatą ziemniaki i bardzo dokładnie wymieszać. Każdy ziemniak powinien być obtoczony w marynacie jeszcze zanim trafi do piekarnika.

Przełożyć ziemniaki do rękawa. Piec przez około 40-60 min, w zależności od ilości i wielkości ziemniaków. Po wyciągnięciu powinny być chrupkie i smakować zupełnie tak, jak te pieczone w ognisku.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!