Piętnaście ziół o właściwościach przeciwzapalnych, które złagodzą odczuwany ból.

Poznaj piętnaście ziół o właściwościach przeciwzapalnych, które złagodzą odczuwany ból.

 

 

Chroniczne stany zapalne są poważnym problemem dla wielu ludzi. Co gorsza wielu z nas nie wie, jak sobie radzić z podobnym problemem. Przewlekłe zapalenie stoi często za pojawieniem się w przyszłości wielu w groźnych chorób. Przez nieleczone stany zapalne nasz organizm jest narażony na pojawienie się choroby AlzheimeraCrohnazespół jelita drażliwegowrzodziejące zapalenie jelita grubegozapalenie stawówtrądzik, czy astmę oskrzelową. Możesz uchronić się przed tymi wszystkimi chorobami z pomocą naturalnych składników. Nie musisz gruntownie zmieniać swojego życia. Wystarczy, że będziesz regularnie dodawał do swojego jedzenia poniższe produkty oraz unikał składników, które sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych.

 

Kurkuma

Kurkuma jest znana jako roślina o najbardziej przeciwzapalnych właściwościach. Znajduje się w niej aktywny składnik nazywany kurkuminą. Skutecznie eliminuje ona z naszego organizmu wolne rodniki. Kurkuma od wieków była stosowana nie tylko jako przyprawa, ale także jako składnik tradycyjnych leków na choroby i różne stany zapalne. Zdaniem naukowców kurkuma działa równie skutecznie co leki, które można kupić w aptece. Ma nad nimi jednak przewagę. Jest to bowiem produkt w 100% naturalny, który nie niesie ze sobą żadnych efektów ubocznych.
Zalecana dawka: jedna łyżka stołowa sproszkowanej kurkumy.

 

Kolendra

To zioło dodawane jest do wielu potraw. Prawdopodobnie już nie raz miałeś okazje go spróbować. Kolendra wspiera proces trawienia i ma silne właściwości przeciwzapalne. Przez wieki z jej walorów korzystano w Indiach. Dodawana jest do najróżniejszych potraw tradycyjnej kuchni indyjskiej. W kolendrze znajduje się dużo chlorofilu, który skutecznie radzi sobie ze stanami zapalnymi. Za pomocą tego zioła oczyścisz swoje ciało z zalegających w nim metali, a także wyrównasz poziom hormonów.
Zalecana dawka: cały pęczek świeżej kolendry.

 

Pietruszka

Pół filiżanki pietruszki zawiera aż 54% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Co to oznacza? Ta witamina jest istotnym środkiem na stany zapalne. Ponadto leczy reumatoidalne zapalenia stawów oraz chorobę zwyrodnieniową stawówPietruszka to źródło eugenolu i olejków eterycznych. Oba te składniki wyróżniają się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi.
Zalecana dawka: cały pęczek świeżej pietruszki.

 

Imbir

Wszyscy wiem o tym, że imbir to roślina o dużych właściwościach leczniczych. Nie wszyscy są jednak świadomi tego, że można ją z powodzeniem stosować także w przypadku wystąpienia stanów zapalnych. Znajdują się w nim gingerole. Są to aktywne składniki, które hamują wydzielanie się tlenków azotu. Zapewniają także skuteczną ochronę naszemu organizmowi. Przeprowadzono naukowe badania dotyczące wykorzystania imbiru przy kuracji choroby zwyrodnieniowej stawów. Eksperyment prowadzono z grupą kontrolną, której podano placebo. Pacjenci, którzy przyjmowali wyciąg z imbiru wkrótce poczuli, że ból stawów ustępuje.
Zalecana dawka: jedna łyżka sproszkowanego imbiru lub czterocentymetrowy korzeń imbiru.

 

Bazylia

Jest to kolejne zioło zawierające eugenolBazylia spisuje się na szóstkę przy kojeniu bólu. Ważnym jej składnikiem jest eugenol, który blokuje wszystkie działanie enzymów z grupy cyklooksygenaz. W podobny sposób działają popularne lekarstwa, jak na przykład aspiryna lub Ibuprofen. Eugenol sprawia, że bazylia jest świetnym lekarstwem. Powinni jeść ją wszyscy, którzy mają problem z artretyzmem lub zapaleniem jelit.
Zalecana dawka: ćwierć szklanki liści bazylii.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!