Piętnaście ziół o właściwościach przeciwzapalnych, które złagodzą odczuwany ból.

Szałwia lekarska

W szałwii lekarskiej znajduje się spora dawka kwasu rozmarynowego. Jak sama nazwa wskazuje jest on obecny także w rozmarynie. Ta substancja świetnie radzi sobie ze wszystkimi stanami zapalnymi. Warto dodać szałwie lekarską jako przyprawę do posiłków. Zalecana jest ona osobą, które cierpią na takie choroby jak miażdżyca tętnicartretyzm, czy astma oskrzelowa.
Zalecana dawka: półtorej łyżki stołowej.

 

Rokietta siewna (rukola)

Zawarty w niej związek chemiczny należy do izotiocyjanianów. Wyróżniają się one właściwościami przeciwzapalnymi. Ta substancja zatrzymuje rozwój zapalenia oraz łagodzi ból.
Zalecana dawka: trzy-cztery szklanki liści rukoli.

 

Ziele angielskie

W tym przypadku znowu mamy do czynienia z eugenolem. Jest on obecny także w zielu angielskim. Jak zostało to już wytłumaczone ta substancja ma silne właściwości przeciwzapalne. Hamuje wydzielanie się cyklooksygenazy, która pojawia się w przypadku wystąpienia podobnych stanów naszego organizmu.

 

Goździki

W tej przyprawie znajdują się substancje, które powstrzymują działanie enzymu 5-lipoksygenazy. To właśnie przez niego podczas stanów zapalnych odczuwamy ból. Wiele osób ceni sobie zmielone goździki, które można dodać do koktajli lub różnych słodkich potraw.
Zalecana dawka: jedna łyżeczka.
Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!