Ziemniaczane placki – sto razy lepsze niż naleśniki. Zaskoczę Cie tym przepisem

Jeżeli jesteś prawdziwym fanem różnego rodzaju naleśników, to dobrze trafiłeś. Ten przepis to coś specjalnie dla Ciebie!

To sposób na wyjątkowe placki ziemniaczane i naleśniki w jednym. Wyjątkowo cienkie i pyszne, kiedy ich spróbujesz, zapomnisz o tradycyjnych naleśnikach.

Mogą stanowić podstawę dla różnego rodzaju dań, jedzone samodzielnie lub nadziewane farszem. Podsumowując, to prosty sposób na spróbowanie czegoś nietypowego, a jednocześnie łatwego.

Składniki:

  • mąka pszenna – 250-300g
  • ziemniaki – 4-5 sztuk
  • olej słonecznikowy – 5 łyżek
  • jajka – 3 sztuki
  • cukier – 1 łyżka
  • czosnek – 3-4 ząbki
  • mleko – 250-300ml
  • ulubione przyprawy i sól do smaku

Przygotowanie:

Zacznij od ugotowania ziemniaków w tradycyjny sposób. Pamiętaj o pokrojeniu każdego na ćwiartki i posoleniu wody.

Po ugotowaniu, ostudź i za pomocą blendera bądź miksera zmiel ziemniaki na gładką masę. Nie wylewaj wody z gotowania!

Teraz czas na dodatki: czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mąkę, trochę soli, olej oraz mleko. Dodaj wszystko do ziemniaków i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw powstałą masę na pół godziny do zgęstnienia.

Rozgrzej olej na patelni, na której smażyć będziesz naleśniki. Wylewaj po trochu ciasta, które możesz posypywać ulubionymi ziołami, bądź szczypiorkiem. Uważaj przy przewracaniu, naleśniki mogą być kruche.

I gotowe! Teraz tylko przygotować ulubione nadzienie, mięsne, grzybowe, warzywne…bądź zajadać się samymi ziemniaczanymi naleśnikami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!