Placuszki twarogowe na szybko, gotowe w kilka minut. Zakochałam się w ich smaku

Placuszki z twarogiem to pożywne i zdrowe śniadanie. Nie ma nic lepszego o poranku niż delikatne mini-placuszki z odrobiną dżemu truskawkowego lub kwaśnej śmietany.

Składniki:

  • 200 g twarogu,
  • 80 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 200 ml kefiru,
  • 2 jajka,
  • 30 ml oleju słonecznikowego,
  • 9 łyżek mąki.

Cukier i jajka mieszamy w jednej misce. Potem dodajemy do tego kefir razem z sodą. Całość mieszamy i pozostawiamy na ok.5 do 7 minut.

Po tym czasie na nowo całość wszystko mieszamy i dodajemy całą mąkę razem z twarożkiem. Bierzemy mikser, który pomoże nam całą mieszankę wymieszać i stworzyć z niej jednolitą masę.

Bierzemy łyżkę stołową oraz patelnię. Wylewamy na patelnię olej, nakładamy po jednej łyżce na patelnię, formując z nich placuszki (niezbyt grube).

Smażymy na złoty kolor z obydwóch stron. Po usmażeniu kładziemy placuszki na papierowy ręcznik, aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu.

Takie placuszki są bardzo szybkie do przyrządzenia i można zawsze przyrządzić je na śniadanie.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!