Nigdy nie wpadłam na to, żeby połączyć brokuł z TYM warzywem. Te dania są wyjątkowo smaczne i zdrowe
Wiedzieliście, że zdaniem badaczy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Baltimore brokuł jest najlepszym warzywem, jakie istnieje? Regularne spożywanie tego zielonego warzywa spowalnia starzenie się organizmu, wzmacnia serce, zapobiega rakowi, jest bogatym źródłem minerałów i witamin.
Jeśli do tego dodamy dynię, otrzymamy pyszne, zdrowe i… niskokaloryczne dania zalecane nawet chorym na cukrzycę. Poza tym przygotowanie czterech posiłków, które zaraz poznacie, jest proste, szybkie i tanie 🙂
1. Zapiekanka z brokułów i dyni
Składniki:
- 100 g brokułów,
- 100 g dyni,
- 50 g chleba razowego,
- 2 łyżki mleka (zwierzęcego lub roślinnego),
- tarty ser do posypania,
- sól, pieprz i skórka z cytryny.
Zaczynamy od pokrojenia warzyw na małe kawałki i umycia ich. Gotujemy je na parze z małą ilością wody tak, by wciąż były nieco twarde. Następnie przekładamy ugotowane brokuły i dynię do naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawami i startą skórką z cytryny. Na koniec dodajemy kawałeczki chleba wymoczone w mleku i posypujemy żółtym serem. Teraz tylko zapiekamy i gotowe 🙂
2. Orientalna mieszanka warzyw na patelnię
Składniki:
- 1 brokuł,
- pół małej dyni,
- pół szklanki migdałów (należy namoczyć je przez noc),
- 1 łyżeczka kminku i 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 ostra papryczka drobno posiekana,
- sok z połowy cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki kolendry.
Zaczynamy od pokrojenia dyni i brokułów i umycia ich. W szklance mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, kminek, papryczkę i kolendrę.
Na dużą patelnię wlewamy trochę oliwy z oliwek i na niej podsmażamy brokuły, dynię i migdały. Pamiętajcie, że warzywa muszą być pokrojone na drobne kawałki. Jeśli ktoś lubi, może dodać ostrą papryczkę. Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną aromatyczną oliwę i jeszcze przez chwilę wszystko podsmażamy. Jeśli ktoś lubi, może polać gotowe danie sosem sojowym.
3. Dziki ryż z warzywami
Składniki:
- 40 g dzikiego ryżu,
- 150 g brązowego ryżu,
- 1 brokuł,
- 1 mała dynia,
- 20 g obranych migdałów,
- garść rodzynek,
- sól morska,
- oliwa z oliwek i sos sojowy.
Najpierw porządnie płuczemy ryż, a następnie gotujemy go ok. 45 minut razem z dynią, migdałami i solą. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie wrzucamy brokuł do wrzątku na 5 minut i odcedzamy go. Polewamy go oliwą z oliwek i sosem sojowym (wedle uznania). Na koniec już tylko łączymy wszystkie składniki (nie zapomnijcie o rodzynkach).
4. Pudding brokułowo-dyniowy
Składniki:
- 1 mały brokuł,
- 1 cebula,
- 1 jabłko,
- 300 g dyni,
- 3 jajka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pietruszka,
- 1 łyżka wazowa mąki,
- odrobina odtłuszczonego mleka,
- sól, pieprz.
Gotujemy brokuł na parze. Trzemy dynię na tarce na cieniutkie paseczki, a jabłko kroimy. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i pietruszkę na oliwie z oliwek. W misce ubijamy jajka, dodajemy do nich kawałki brokułów, dynię, cebulę (razem z oliwą z patelni) i jabłko. Dodajemy przyprawy i mleko (wcześniej dobrze wymieszane z mąką).
Naczynie o odpowiednim kształcie (zależy, w jakiej formie chcemy otrzymać pudding) smarujemy masłem i wlewamy do środka masę. Pieczemy przez 20-25 minut. Gdy danie się schłodzi, można je polać odrobiną octu winnego dla smaku.
Comments are closed.