Pyszne i zdrowe solone pomidory na zimę dla każdego -mnóstwo witamin i innych składników odżywczych. Bliscy z pewnością odwdzięczą się i docenią ich moc zimą.
Nadszedł najlepszy moment i okazja do przygotowania przepysznych, smacznych pomidorów na zimowe i długie wieczory. Z mojej strony Proponuje Ci sprawdzony kulinarny przepis delikatnie solone pomidory. Jest on bardzo prosty i zarazem szybki w jego przygotowaniu!
Daję Ci gwarancję, że sporządzone przez Ciebie w taki, a nie inny sposób -leciutko solone pomidory będą wyśmienitym dodatkiem do: obiadu, kolacji, a co najważniejsze zawsze udanego spotkania w gronie znajomych i najbliższych Ci osób.
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 kg świeżych, soczystych pomidorów
- 1 cała główka czosnku
- 1 litr wody
- liście chrzanu
- 2 łyżki duże stołowe soli
- 1 duża łyżeczka cukru
- koper
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Aby w ten sposób przyrządzone pomidory były smaczniejsze, koniecznie musisz przestrzegać kilku niezbędnych zasad w trakcie ich przygotowywania.
Wybierz: małe, a także niedojrzałe jeszcze pomidory, mające średnicę około 5-6 cm. Na każdym pomidorze: zrób osobno do kilku drobnych nacięć/ nakłuć cienką wykałaczką w pobliżu obszaru, gdzie wcześniej znajdowała się łodyga warzywa (pomidora).
Umyj: dość starannie wszystkie pomidory i włóż je do szklanych słoików (nie mogą być one plastykowe ani metalowe, np. puszki czy naczynia, gdyż takie całkowicie się do tego nie nadają). Rozpuść: sól oraz cukier w zimnej wodzie i zalej tą mieszanką warzywa -pomidory.
Obierz: czosnek, przekrój każdy jego ząbek na równą połowę i następnie dodaj do słoików. Kolejno umieść w nich również po 1 lub 2 liściu chrzanu, kopru oraz pietruszki. Zakręć: mocno wszystkie słoiki. Tak przykryte słoiki powinny stać przez co najmniej jeden albo też i dwa dni w temperaturze pokojowej.
Jeżeli ich smak Ci już odpowiada, wówczas możesz zacząć serwować (podawać) je do stołu albo również schować w sowiej spiżarni, by spokojnie np. czekały na chłodniejsze dni.
Delikatnie solone pomidory z dodatkiem aromatu naturalnego czosnku to naprawdę świetna i bez wątpienia zdrowa przekąska. Dla każdego, Zarówno na porę zimową, jak i na upalne lato. Ich przygotowanie nie powinno zajmować więcej niż 20, góra 25 minut.
Comments are closed.