You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Przed pojawieniem się lodówek w domach czosnek splatano w warkocze i wieszano w chłodnych i ciemnych miejscach. Zazwyczaj było to w piwnicy lub na strychu.
Główki można w ten sposób przechowywać wiele miesięcy i nie musimy się wtedy martwić, że będą gnić i kiełkować. Co jednak zrobić jeżeli warunki w naszym domu nie pozwolą nam na zastosowanie takiego sposobu?
Główki czosnku, które zostały świeżo zebrane mają korzenie. Nie są bardzo widoczne, ale to właśnie one są odpowiedzialne za kiełkowanie. Aby temu zapobiec możemy delikatnie podpalić korzenie zapałką lub zapalniczką.
Aby zastosować taką metodę będziemy potrzebować dużego 3-litrowego słoika, albo pudełka. Należy wówczas ułożyć naprzemiennie warstwy soli z główkami czosnku i zamknąć szczelnie naczynie. Warzywo będzie świeże przez dłuższy czas.
Jeszcze innym sposobem na przechowywanie czosnku i ochronę przed wilgocią są trociny, zboża, popiół oraz mąka. Trzeba tylko pamiętać, aby górna warstwa produktu nie była mniejsza niż 2 cm.
To jest metoda stosowana kiedyś przez długi czas w sklepach warzywniczych. Czosnek zanurzano w parafinie i tak zakonserwowany wytrzymywał kilka miesięcy.
Comments are closed.