You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Babkę możesz przygotować według własnych upodobań dodając ulubioną konfiturę, dżem lub marmoladę, a także dzieląc masę na pół i dodając do niej kakao, dzięki czemu będzie dwukolorowa.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie stopniowo dodajemy śmietanę, olej lub oliwę oraz wanilię delikatnie wszystko mieszając łyżką lub łopatką.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy i dodajemy do naszej masy. Białka ubijamy jak na bezę z dodatkiem odrobiny soli.
Mają być sztywne, a po obróceniu miski nic nie może kapać. Kiedy uzyskamy taki efekt, delikatnie dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy.
Wylewamy do blaszki połowę naszego ciasta. Następnie dodajemy dżem (może być również marmolada) w naszym ulubionym smaku.
Comments are closed.